Bakgrund

food and educationm

Jag som leder food and education heter Johan Andersson. Jag föddes 1970 och växte upp i Göteborg men tillbringade mycket tid hos min matglada mormor Edit i den skånska myllan.


Valet att bli kock blev självklart när jag som fjortonåring klev in på restaurang Spiskrogen i Göteborg. Jag överrumplades av dofterna, kaoset men framförallt av passionen till maten. En kärlek och passion som bara växt sig starkare genom åren. Efter restaurangskola och några års arbete i Göteborg på bl.a. de klassiska restaurangerna Gamle Port och Fiskekrogen prövade jag mina vingar, först i Schweiz 1992 och sedan i Tyskland. Jag hade turen att arbeta med duktiga yrkespersoner under de första åren och utvecklade min passion för yrket. När jag kom hem till Sverige ledde det till mitt första köksmästarjobb på restaurang Victoria i Göteborg 1996.


1998 fick jag möjlighet att vidarutbilda mig genom KY-utbildningen Hotell- och restaurangadministration som var förlagd i Göteborg och Paris. Efter avslutad utbildning fick jag möjlighet att ansvara för maten tillsammans med Svenska Kocklandslaget på EU:s jordbruksministermöte i Östersund 2001 som restaurangchef på OSD Kongress och Event. Åren som följde drev jag restaurangerna Golfkrogen och Klövsjöfjäll båda i Klövsjö i Jämtland. Roliga och arbetssamma år med massor av skratt och fantastiska medarbetare.


2009 och fyra år framåt fick jag möjligheten att skapa en helt ny köksorganisation i Bergs kommun i Jämtland. Omorganisationen hade drivits igenom av framsynta politiker och chefer som ville höja kvaliteten på maten. En resa som blev helt makalös där vi gick från att vara ”mattanter” till kockar, från att värma mat till att använda färska livsmedel och laga mat från grunden. Ett restaurangtänk infördes och tillagningsköken och mottagningsköken organiserades som en stor hotellorganisation. Tanken var att alla de olika köken skulle få sina behov tillgodosedda utifrån sina gäster. Vi lyfte helt enkelt blicken för att se behovet av ett helhetstänk för både gäster och personal.


Våra kök blev uppmärksammade i hela Sverige för vår skol- och äldremat. Vi införde också en valfrihet till våra gäster inom hemtjänsten som gav eko ut i äldreomsorgen och  som många ville prova. Vi delade glatt med oss av våra erfarenheter och jag fick möjligheten att föreläsa runt om i Sverige. Hösten 2012 föreläste jag tillsammans genom Sverige med kocken Paul Svensson som moderator där jag lanserades som ”De kommunala kökens frälsare”. Självklart sagt med glimten i ögat, för jag vet att en god matupplevelse behöver planering, bra råvaror och massor av matglädje. Något som finns hos de flesta kök ute i våra kommuner men som ibland behöver lite hjälp på traven.
 


Ett av våra kök gick till final i Arla Guldko och vi medverkade i Annika Unt-Widells bok "Skolmatssafarin". En bok som delades ut till alla offentliga kök runt om i Sverige och i EU. Genom den fick vi även medverka i SVT och prata skolmat. Självklart fick vi även laga vår renskavskebab med blåbärsaioli som fanns med i boken, en kioskvältare i våra skolrestauranger! 

 

Jag blev under resan i de kommunala köken i Berg utsedd till Årets inspiratör av tidningen Restaurangvärlden, Ambassadör av Bergs kommun, Årets serviceperson i Jämtlands län, sakkunnig på Livsmedelsverket i framtidens äldremat. Vi blev omskrivna i otaliga tidningsartiklar och fick medverka i både radio- och nyhetsinslag. Arbetet vi gjorde hade aldrig gått utan de fantastiska medarbetare som växte från att ”bara finnas” till att bli yrkespersoner betraktade med respekt och ödmjukhet inför deras professionalitet. Att många medarbetare plockade fram en sovande nyfikenhet och matglädje var en stor del av vårt framgångsrecept som kom till sin rätt på tallriken till våra gästers glädje.

 

Jag föreläser årligen sedan 2014 på restauranghögskolan i Grythyttan på Måltidsekologprogrammet för några av framtidens ledare inom gastronomin, där har jag sett en nyfikenhet väckas för maten till både unga och äldre. En glädje som gör att vi har en ljus framtid i våra offentliga kök.

 

Under fyra år, 2015 till 2018 hade jag uppdraget att skapa en plattform för Jämtland/Härjedalens offentliga måltider där Torsta utanför Östersund är bas. Ett arbete som uppmärksammades och prisades inte bara i Sverige utan även i både Finland och Norge. Se mer under Arkiv.

 

Januari 2019 börjar jag en ny resa med att skapa en anläggning utanför Rätan i Jämtland där man kan få härliga upplevelser såväl själsliga som gastronomiska!

www.kojbyn.com

 

 

Vi ses!

 

johan@foodandeducation.se          tel:   +46703588541         Orgnr: 556968-1355          Adress: Nästeln 433, 845 52 Åsarna