BakgrundJag som leder food and education heter Johan Andersson. Jag föddes 1970 och växte upp i Göteborg men tillbringade mycket tid hos min matglada mormor Edit i den skånska myllan.


Valet att bli kock blev självklart när jag som fjortonåring klev in på restaurang Spiskrogen i Göteborg. Jag överrumplades av dofterna, kaoset men framförallt av passionen till maten. En kärlek och passion som bara växt sig starkare genom åren. Efter restaurangskola och några års arbete i Göteborg på bl.a. de klassiska restaurangerna Gamle Port och Fiskekrogen prövade jag mina vingar, först i Schweiz 1992 och sedan i Tyskland. Jag hade turen att arbeta med duktiga yrkespersoner under de första åren och utvecklade min passion för yrket. 


1998 vidarutbildade jag mig genon KY-utbildningen Hotell- och restaurangadministration som var förlagd i Göteborg och Paris. Efter avslutad utbildning ansvarade jag tillsammans med Svenska Kocklandslaget för maten på EU:s jordbruksministermöte i Östersund 2001. Åren som följde drev jag restaurangerna Golfkrogen och Klövsjöfjäll båda i Klövsjö i Jämtland. Roliga och arbetssamma år med massor av skratt och fantastiska medarbetare.


2009 och fyra år framåt fick jag möjligheten att skapa en helt ny köksorganisation i Bergs kommun i Jämtland. Omorganisationen hade drivits igenom av framsynta politiker och chefer som ville höja kvaliteten på maten. En resa som blev helt makalös där vi gick från att vara ”mattanter” till kockar.


Våra kök blev uppmärksammade i hela Sverige för vår skol- och äldremat. Vi införde också en valfrihet till våra gäster inom hemtjänsten som gav eko ut i äldreomsorgen och  som många ville prova. Vi delade glatt med oss av våra erfarenheter och jag fick möjligheten att föreläsa runt om i Sverige som ”De kommunala kökens frälsare”. Självklart sagt med glimten i ögat, för jag vet att en god matupplevelse behöver planering, bra råvaror, hårt jobb och massor av matglädje.
 


Jag blev under resan i de kommunala köken i Berg utsedd till Årets inspiratör av tidningen Restaurangvärlden, Ambassadör av Bergs kommun, Årets serviceperson i Jämtlands län, sakkunnig på Livsmedelsverket i framtidens äldremat. Vi blev omskrivna i otaliga tidningsartiklar och fick medverka i både radio- och nyhetsinslag. Arbetet vi gjorde hade aldrig gått utan de fantastiska medarbetare som växte från att ”bara finnas” till att bli yrkespersoner betraktade med respekt och ödmjukhet inför deras professionalitet. Att många medarbetare plockade fram en sovande nyfikenhet och matglädje var en stor del av vårt framgångsrecept som kom till sin rätt på tallriken till våra gästers glädje.

 

Sedan 2014 föreläser och har praktisk matlagning på restauranghögskolan i Grythyttan på Måltidsekologprogrammet för några av framtidens ledare inom gastronomin. Där har jag sett en nyfikenhet väckas för maten till både unga och äldre. En glädje som gör att vi har en ljus framtid i våra kök.


Under fyra år, 2015 till 2018 fick jag uppdraget att skapa en plattform för Jämtland/Härjedalens offentliga måltider där Torsta utanför Östersund är bas. En plattform som byggde på samarbeten, passion och kreativitet. Det visade sig att den var både inspirerande och kostnadseffektiv. Ett arbete som uppmärksammades och prisades inte bara i Sverige utan även i både Finland och Norge. Ett roligt nationellt avtryck var när jag tillsammans med Eldrimner som är Sveriges center för mathantverk gjorde en turné i Sveriges alla 21 län för att påverka landets offentliga måltider att köpa mer lokal mat. Då komponerade vi även en trerätters "Minnenas Meny" för varje län som sedan skulle kunna serveras på äldreboendena i respektive län, så kul och vilka möten!

På Eldrimner har jag också vid ett flertal tillfällen fått förmånen att sitta i juryn då Sveriges bästa mathantverk ska koras.

Jag finns även med som sidekick nu när region Dalarna har startat upp sin plattform som även den bygger på passion och kreativitet i den offentliga gastronomin. 


Jag är återkommande matexpert på P4-Jämtland sedan

2016 vilket lett till medverkan i flera andra riksmedier. Ett roligt uppdrag där jag kommer i kontakt med många härliga matintresserade personer. 

 

Mellan 2018-20 fick jag att bygga upp turistanläggningen Kojbyn strax utanför Jämtländska Rätan tio mil söder om Östersund. Med en restaurang som bla blev rekommenderad av Jämtländ/Härjedalens Matakademi för sin lokala gastronomi och nominerad till årets serviceföretag i Bergs kommun 2020. 

https://kojbyn.com


Hösten 2020 har jag bla påbörjat ett spännande arbete med att förbättra maten på LSS-boenden. En fantastisk möjlighet att få hjälpa människor med funktionsvariationer att få en godare vardag.

Vi ses!

 

johan@foodandeducation.se          tel:   +46703588541         Orgnr: 556968-1355          Adress: Nästeln 433, 845 52 Åsarna